Kresba portrétu je fascinující umění, které nás učí vidět a zachytit jedinečnost lidského obličeje. Pokud jste někdy přemýšleli, jak kreslit portrét nebo jak nakreslit vlasy tužkou, jste na správném místě. V našem článku se podíváme na jednotlivé kroky, od základní struktury hlavy až po detaily jako nos a rty. Naučíme vás také, jak nakreslit portrét podle fotografie.

Pokud preferujete video, můžete se podívat videokurz s tímto tématem na našem webu Kurzy pro radost: Kreslení pravou hemisférou - naučte se kreslit správně.

Jaká témata najdete v tomto článku?

  • Jak začít s kresbou portrétu
  • Kresba portrétu – postup: Hlava a obličejové rysy
  • Jak nakreslit vlasy tužkou
  • Jak se kreslí nos a jak nakreslit rty tužkou
  • Jak nakreslit portrét podle fotografie

 

Jak začít s kresbou portrétu

Kresba portrétu může být fascinujícím způsobem, jak zachytit podstatu a charakter osoby. Ale kde začít? Prvním krokem je připravit si všechny potřebné materiály: kvalitní papír, různé tužky (od měkkých po tvrdé), gumu a případně uhlí nebo pastely. Dále je důležité najít vhodnou fotografii nebo model, podle kterého budete kreslit. Pokud kreslíte podle fotografie, vybírejte snímek s dobrým osvětlením a vysokým rozlišením.

Při samotné kresbě doporučujeme postupovat podle následujících kroků:

  • Vytvoření základního tvaru hlavy: Nejprve nakreslete ovál, který bude představovat tvar hlavy. Tento ovál rozdělte vodorovnými a svislými čarami na čtvrtiny. Tyto pomocné čáry vám pomohou správně umístit oči, nos a ústa.
  • Nakreslení očí: Oči jsou klíčovým prvkem každého portrétu. Umístěte je přibližně do středu oválu, mezi horní a dolní částí hlavy.
  • Jak se kreslí nos: Nos se obvykle nachází uprostřed mezi očima a bradou. Nakreslete jeho základní tvar a postupně přidávejte detaily.
  • Jak nakreslit rty tužkou: Rty umístěte těsně pod nosem. Začněte s jednoduchou linií pro horní ret a postupně přidávejte detaily pro spodní ret.
  • Jak nakreslit vlasy tužkou: Vlasy mohou dodat portrétu dynamiku. Začněte od linie vlasů a postupně přidávejte jednotlivé prameny.
Tip: Pro detailnější porozumění technikám kresby doporučujeme kurz Kreslení pravou hemisférou - naučte se kreslit správně.

Při kresbě portrétu je také důležité mít trpělivost a nebát se chyb. Každý tah tužkou vás posouvá blíž k dokonalému výsledku. Pokud máte pocit, že potřebujete více praxe, můžete vyzkoušet další kurzy jako Kresba suchým pastelem, které vám nabídnou nové techniky a inspiraci.

 

 

 

Kresba portrétu – postup: Hlava a obličejové rysy

Při kresbě portrétu nejprve nakreslíme základní tvar hlavy a obličejové rysy. Prvním krokem je vytvořit jednoduchý ovál, který představuje tvar hlavy. Tento ovál rozdělíme svislou čarou na polovinu – to nám pomůže správně umístit oči, nos a ústa.

Následující kroky mohou vypadat takto:

  • Oči: Oči jsou často nejvýraznějším prvkem obličeje. Umístíme je přibližně do poloviny výšky oválu. Mezi očima by měla být mezera odpovídající šířce jednoho oka.
  • Nos: Jak se kreslí nos? Je důležité začít s lehkými tahy tužkou, které později snadno upravíme. Nos by měl začínat těsně pod očima a končit zhruba ve třetině vzdálenosti mezi očima a bradou.
  • Ústa: Jak nakreslit rty? Ústa umístíme přibližně do dvou třetin vzdálenosti mezi nosem a bradou. Horní ret bývá tenčí než dolní, což je třeba při kresbě respektovat.

Při kreslení detailů věnujte pozornost i menším prvkům jako jsou uši, které by měly být na stejné úrovni jako oči a nos. Nezapomeňte také na vlasy, jejichž tvar může výrazně ovlivnit celkový vzhled portrétu.

Tip: Pokud hledáte inspiraci nebo potřebujete více praktických rad, doporučujeme vám kurz Kresba od A do Z, ve kterém se naučíte základy kresby.

 

Jak nakreslit vlasy tužkou

Vlasy jsou jedním z nejdůležitějších prvků při kreslení portrétu, protože dodávají obličeji charakter a výraz. Když se učíme, jak nakreslit vlasy tužkou, je důležité věnovat pozornost několika klíčovým aspektům.

  • Základní tvar: Začněte tím, že si lehce naznačíte základní tvar účesu. Nepoužívejte příliš silné čáry, abyste je mohli snadno opravovat a přidávat detaily.
  • Rozdělení na prameny: Vlasy rozdělte do jednotlivých pramenů. Pracujte postupně od kořenů ke konečkům, aby vypadaly přirozeně a plynule.
  • Světlost a stínování: Při kresbě vlasů je klíčové správně zachytit světlo a stín. Použijte různé odstíny šedé k vytvoření hloubky a textury.
  • Kresba jemných detailů: Používejte ostré tužky pro jemné detaily jako jsou jednotlivé vlásky nebo textura vlasových pramenů.

Při práci s různými typy vlasů (rovné, kudrnaté, vlnité) je důležité sledovat jejich specifické vlastnosti. Rovné vlasy vyžadují více rovnoměrného stínování, zatímco kudrnaté vlasy potřebují více zakřivených linií a dynamiky.

Typ vlasů Technika kresby
Rovné vlasy Používejte dlouhé, rovnoměrné tahy a pečlivě stínujte jednotlivé prameny.
Kudrnaté vlasy Kreslete krátké, zakřivené linie a zaměřte se na vytváření objemu pomocí stínování.
Vlnité vlasy Kombinujte dlouhé i krátké tahy pro zachycení přirozeného pohybu vln.

 

 

 

Jak se kreslí nos a jak nakreslit rty tužkou

Kreslení nosu a rtů je jednou z klíčových dovedností, které musíme zvládnout, pokud chceme vytvořit realistický portrét. Pojďme se tedy podívat na to, jak se kreslí nos a jak nakreslit rty tužkou.

Nos:

  • Začněte základními tvary: Nos můžeme rozdělit na několik základních tvarů - kosočtverec pro hřbet nosu a dva ovály pro nosní dírky. Pomůže nám to udržet správné proporce.
  • Přidejte detaily: Postupně přidávejte stíny kolem nosních dírek a hřbetu nosu. Používejte jemné tahy tužkou, abyste dosáhli přirozeného vzhledu.
  • Zaměřte se na světlo a stín: Nos má obvykle výrazné stínování. Dbejte na to, aby byly stíny realistické a odpovídaly zdroji světla na vašem obrázku.

Rty:

  • Začněte obrysy: Nejprve si načrtněte obrysy rtů. Horní ret má tvar srdce, zatímco spodní ret je zaoblenější.
  • Zvýrazněte tvar rtů: Pomocí tmavších tahů zvýrazněte okraje rtů a středovou čáru mezi nimi. Ujistěte se, že linie nejsou příliš tvrdé.
  • Přidejte texturu: Jemnými šrafy vytvořte texturu rtů. Rty mají drobné záhyby, které jim dodávají realistický vzhled.
  • Světlo a stín: Stejně jako u nosu, i zde je důležité zaměřit se na světlo a stín. Stíny by měly být jemné a postupně přecházet do světlejších částí rtů.
Doporučujeme vám kurz Kreslení pravou hemisférou - naučte se kreslit správně, kde najdete další užitečné techniky pro kresbu detailů jako jsou nos a rty.

Při kreslení nosu i rtů je důležité mít trpělivost a pečlivě sledovat předlohu nebo živý model. Každý malý detail může udělat velký rozdíl v celkovém dojmu z portrétu. Věříme, že s těmito tipy bude vaše kresba portrétu ještě realističtější!

 

 

 

Jak nakreslit portrét podle fotografie

Kresba portrétu podle fotografie může být velmi obohacující zážitek, který nám umožní zachytit jedinečné rysy a výrazy našich blízkých nebo osobností, které obdivujeme. Když se rozhodneme pro tuto techniku, je důležité mít na paměti několik klíčových kroků, které nám pomohou dosáhnout co nejlepších výsledků.

  • Výběr kvalitní fotografie: Zvolte fotografii s dobrým rozlišením a jasnými detaily. Ideálně by měla mít přirozené světlo a ostrý kontrast mezi světlými a tmavými oblastmi.
  • Prvotní skica: Začněte zlehka načrtnutím základního tvaru hlavy a umístěním očí, nosu a úst. Tato prvotní skica vám pomůže udržet proporce správně.
  • Detailování: Postupně přidávejte detaily jako jsou oči, nos a rty. Pro inspiraci doporučujeme kurz Minikurz: Portrét podle fotografie, kde se naučíte jak kreslit portrét s využitím intuice.
  • Tónování a stínování: Používejte různé tvrdosti tužek pro dosažení jemných přechodů mezi světlem a stínem. V této fázi je důležité pracovat trpělivě a postupovat po malých krůčcích.
  • Závěrečné úpravy: Ověřte si, zda jsou všechny proporce správně a případně upravte drobné nedostatky. Udělejte finální úpravy, které dodají portrétu živost.

Pokud hledáte další inspiraci nebo rady, jak vylepšit svou techniku kresby, doporučujeme kurz Kresba suchým pastelem, kde se naučíte nové metody práce s barvami a texturami.

Tip: Nezapomeňte často porovnávat svůj kreslený portrét s originální fotografií. Pomůže vám to odhalit drobné nesrovnalosti.

Ať už jste začátečník nebo pokročilý umělec, věříme, že tyto kroky vám pomohou vytvořit nádherné portréty plné života a emocí. Pokud chcete zvládnout všechny aspekty kresby od základů po pokročilé techniky, určitě navštivte kurz Kresba od A do Z.


Líbí se vám článek? Pošlete ho dál!

Odkaz byl zkopírován do schránky. Stisknutím CTRL + V jej vložíte např. do e-mailu, na Facebook nebo kamkoliv budete chtít.

Vaše příspěvky


Pro přidání příspěvku si nejprve vytvořte profil:

Máte již vytvořený profil? Přihlaste se kliknutím zde.