Pečení kvasového chleba
V kurzu „Pečení kvasového chleba" s Pavlou Machovou se naučíte péct domácí, voňavý chléb.
s lektorem Pavla Machová
Přihlásit se
Máte již založený profil? Přihlaste se kliknutím zde.
Ještě u nás nemáte účet? Založte si profil zdarma kliknutím zde.
V kurzu „Pečení kvasového chleba" s Pavlou Machovou se naučíte péct domácí, voňavý chléb.
s lektorem Pavla Machová
V kurzu „Pečení kvasového chleba" s Pavlou Machovou se naučíte péct hned dva typy chleba - bez rozkvasu a s rozkvasem. Rozdíl mezi chleby Pavla vysvětlí ve svém kurzu. Upéct domácí chléb podle návodu Pavly Machové zvládne určitě každý.
Nejprve se naučíte, jak si připravit kvásek, protože dobrý kvásek je základem pro upečení dobrého chleba. Dozvíte se, jaké používat mouky. Každá mouka totiž není pro pečení chleba vhodná a už vůbec nemusí být vhodná pro založení kvásku.
Pavla Machová je pekařka samouk. Začínala stylem pokus - omyl, hledáním návodů na internetu a na vlastní kůži si vyzkoušela, jaké chyby je možné při zakládání kvásku udělat. Postupně přišla na to, jak správně postupovat, aby chlebové těsto bylo dobře připravené a vykynuté. (zobrazit celý popis kurzu)
Nabídnout své rodině nebo hostům vlastní, voňavý a nadýchaný chléb může každý, kdo Pavlin kurz absolvuje. Díky tomu, že sama prošla dlouhou a strastiplnou cestou ke skvělému domácímu chlebu, představuje v kurzu všechno postupně a detailně.
Pusťte se do pečení a DOBROU CHUŤ!
Co je kvasový chleba a z čeho se skládá, si povíme v tomto videu.
Co budeme k pečení potřebovat? Lepší je mít vše připravené, než abychom zjistili, že nám něco chybí během pečení.
Není mouka jako mouka a tak si v tomto videu povíme o tom, jaké mouky jsou na pečení chleba vhodné a jaké nikoliv.
Správný výběr a velikost ošatky je důležitá pro správné kynutí. V tomto videu si řekneme, jaké máme možnosti.
Jak si správně práci rozvrhnout a kolik času nám to vlastně všecko zabere? To se dozvíte v tomto videu a povíme si, jaké jsou časové možnosti kynutí těsta.
Kvásek je základ chleba a proto vyžaduje náležitou péči. Čeho se vyvarovat, se dozvíte už v tomto videu.
Jak to všechno začíná a jak se budeme dále o kvásek starat, to si povíme v tomto videu.
Pokračujeme v péči o kvásek a pozorujeme, jak pracuje.
Kvásek se začíná měnit, jak s ním dále nakládat a jak zpracovat jeho přebytky?
Na kvásku je již velmi patrné, že sílí a správně pracuje. Řekneme si, co se s ním může stát, když mu nedáme správnou péči.
Kvásek už má 5 dní, rychle pracuje a je silnější. Co s kváskem před pečením?
Povíme si, jak budeme postupovat dále, a připomeneme si, jak si vše časově rozvrhnout. Řekneme si, jaký je rozdíl mezi chlebem bez rozkvasu a s rozkvasem.
Jak na těsto? Správný postup a gramáž se dozvíte v tomto videu.
Jaké jsou způsoby překládání těsta a proč je to důležité, si povíme v tomto videu.
Jak správně stočit těsto, jak vysypat ošatku, jakou mouku na to použít a také jak dlouho nechat těsto kynou, se dozvíte právě v této části.
Je těsto dostatečně nakynuté? Jak nahřát troubu a jak dlouho péct? To se vše dozvíte zde.
Jak má správně znít dobře upečený chléb?
Tak co, jak se nám to povedlo?
Naučíme se další způsob pečení chleba. Připomeneme si, co je to rozkvas, a řekneme si, jak budeme postupovat v následujících videích. Zopakujeme si, jak si vše časově rozvrhnout.
Opakování je matka moudrosti - co je rozkvas a jak ho založíme. Jak nám může zkrátit a nebo i prodloužit čas, si řekneme v tomto videu.
Správný postup a gramáž při zakládání těsta s rozkvasem se dozvíte v tomto videu.
Připomeneme si překládání těsta.
Připomeneme si, jak stočíme těsto, a řekneme si, jak dlouho bude chleba kynout.
Jak poznáme, že je těsto dostatečně nakynuté? Nahřátí trouby a pečení chleba si ukážeme v tomto videu.
Povedl se chléb? Pojďme se na to podívat.
Zde můžete komunikovat s lektorem a ostatními účastníky kurzu.
Pro přidání hodnocení je nutné přihlásit se
9.11.2023
Hezký den paní Machová.
Kurz je skvělý. Podle Vašich podrobných rad a instrukcí se mi kváskový chléb povedl hned napoprvé. I kvásek jsem si založila a vykrmila a opravdu byl silný.
Pekla jsem v malém plechu, tak je chlebík trošku hranatý. Ale nevadí, hlavně, že je dobrý.
Moc děkuji za tento vynikající kurz.
Iva Borůvková
Dobrý den, paní Borůvková, to mě moc těší, chlebík je nádherný, jste moc šikovná a přeji spoustu takových skvělých chlebiku
4.9.2023
Kurz jsem si koupila před několika měsíci a od té doby jsem chleba nekoupila. Peču jednou za týden - jsem sama tak mi to stačí. Přebytky kvásku použiji na krkonošské kyselo - to nemá chybu, zkusila jsem i lívance - výborné.
Dobrý den, to mě moc těší. Tak jen tak dál, skvělé
12.6.2023
Kváskovaniu sa venujem s prestávkami. Bohužiaľ po istom čase mi kvások zomrie. Tiež sa mi stáva, že sa mi chlieb úplne nevydarí. Už som zvažovala aj kurz kde by som na vlastné oči videla a skúsila si to spolu s odborníčkami.
Dobrý den, rozumím vám. V kurzu jsem se snažila podrobně vysvětlit, jak uchovávat kvásek a jak s ním pracovat. Můžete zatím vyzkoušet 3 lekce zdarma a zjistit si tak, zda vám forma kurzu vyhovuje. Přeji úspěšné pečení 🙂
1.5.2023
Skvělé informace jen v úvodní části kurzu, určitě bych chtěla kváskový chleba umět, protože se mi zatím nezdařil, pečeme kvasnicový. Možná budu o kurzu uvažovat.
Dobrý den, děkuji moc za pochvalu. Sama jsem kvasnicový pekla, na proložení jednou za čas proč ne, ale za mě je chuť kvasového chleba úplně nekde jinde a proto mi ani nevadí, že časově to je trochu náročnější. Pokud se pro kurz rozhodnete, věřím, že litovat nebudete.
1.5.2023
Ahoj! Kvasový chléb pečem, ale chci si koupit kurz ať se něčemu příručím, protože ten můj chléb není dokonalý. Nepeču jen chléb, peču také jiné pečivo a dělala jsem taky langoše. Na kvas kombinují špaldovú a bezlepkovou mouku.
Dobrý den, věřím, že pro vás budou informace užitečné. Nemám zkušenosti při krmení kvasu s jinou moukou než žitnou. Jednou jsem zkoušela z celozrnné pšeničné, ale nelíbil se mi. Pokud vám ale ze spaldove a bezlepkové pěkně roste, tak proč ne.
1.5.2023
Zatím jsem jen u kvásku, ale kurz je hezky zpracovaný a doufám, že se mi podaří upéct výborný chléb. V minulosti jsem pekla jen klasický chleba v pekárně. Chtěla jsem se zeptat, zda má paní kuchařka zkušenost s pekárnou a zda se dá v ní upéct i ten kváskový. Děkuji za kurz.
Dobrý den, moc mě těší, že se vám kurz líbí. Osobně zkušenost z domácí pekárnou nemám, ale co vím, tak kvasovy chleba se nehodí v ní péct. Snad, že se změní chuť. Za mě určitě nejlepší trouba, některé pekařky využívají také remosku. Ať se chlebík zadaří.
Prosím Vás mám ještě jeden dotaz. Zatím pracuji na kvásku, ale chtěla jsem se zeptat, když nemám ošatku a chci použít ke kynutí nerez mísu, jak ji mám vysypat, olej a mouku, nebo mi poradíte. A při překlopení do nádoby na pečení se už nic nevysypává, chápu to dobře? Děkuji za rady.
Dobrý den, super dotaz. Pokud nemáte osatku ale jakoukoli mísu, tak do ní určitě vložte nějakou utěrku, kterou ještě posypete moukou. Nebo možná, ještě lepší škrobem. Třeba kukuřičným. Z mé vlastní zkušenosti,pokud máte hrubší utěrku, je lepší než z hladké látky, chleba se z ní nádherně vyklopí. A co se týče zapékací mísy, tam doporučuji alespoň na dno dát pečící papír. Respektive, já dávám jen na dno, když je i po bokach, zapeče se občas do chleba 😁.
Děkuji moc za rychlou a super odpověď, snad pomůže i někomu dalšímu. Ještě jednou dík.
Nemáte vůbec za co a hodně zdaru pri pečení 😊
18.3.2023
Tak konečně se mi podařilo díky kurzu vyrobit chlebík, vláčný a nadýchaný, podle mých představ. Dal jsem na doporučení a dojel si pro předměřickou mouku, založil kvásek a po 14 dnech krmení konečně zkusil chleba. Mám oválnou ošatku 25 x 14,5 x 8 cm, takže jsem gramáž surovin násobil 0,72 krát. Ještě se teda budu muset zlepšit se stáčením těsta. Jinak přebytky kvásku jsem v pohodě spotřebovával na výrobu lívanečků, sladkých nebo slaných omelet, ke konci jsem pekl taky kváskové rohlíky. Děkuji autorce za podrobné vysvětlení celého postupu, který funguje k mé spokojenosti.
Krásný den, děkuji za velmi pěkné hodnocení, opravdu potěšilo. Chlebík vypadá napoprvé skvěle. Ano máte pravdu, cvik je třeba a uvidíte, že postupně se vám chleba bude dařit více a více a třeba si i sam časem přijdete na nějaké vychytávky. Co se týče té větší dírky, může to být samozřejmě mladým kvasem, ale také to může být tím, že při vsazování chleba do formy či na plech mohlo být více bouchnuto a tak se kůrka odfoukla. Nebo mohlo těsto nabrat při překládání vice mouky či oleje. Ale to vše se dá krásně vyladit a nejdůležitější je, že chlebík chutná. Mnoho úspěchů pri dalším pečení přeji.
8.3.2023
Dobrý den, ještě jsem kurz celý neprošla jsem zatím u kvásku a za mě super a už se těším až se chlebík bude péct a až ochutnat moc děkuji
Moc díky za hodnocení a přejeme při pečení hodně zdaru. A dobrou chuť!
Dobrý den, velmi mě těší, že se Vám kurz líbí. Ta chuť a vůně, tp je to nej.
27.2.2023
Již 6 let peču sobě i kamarádce kváskový pšenično-žitný chléb. Jiný nekupuji. Zajímalo mě, jak je prezentován tento kurz. Úvodní videa se mi líbí, srozumitelně vysvětleno. Určitě všem doporučuji aby si pekli chléb doma.
Dobrý den, velmi mě těší pozitivní hodnocení od zkušené pekařky. Domácí chleba, se kupovanému určitě nevyrovná.
27.2.2023
Dobrý den,
obdivuji všechny lidi, kteří dovedou upéci vlastní chleba. Mám ve svém okolí i příbuzné, kteří chléb pečou. Přemýšlím o zakoupení kurzu. Kurz se mi moc líbí. Děkuji
Dobrý den, těší mě, že se Vám kurz líbí a věřím, že v pečení získáte zálibu jako já.
27.2.2023
Dobrý den.já nesmím solit,chléb v obchodě bývá slaný,takže jsem si koupila sušený kvásek a sušené droždí a dělám si ho sama doma a dávám hodně semínek.Ten Váš kurz si mi líbí a asi si ho koupim.
Dobrý den, moc mě těší, že se Vám kurz líbí. Nesmíte vůbec sůl ani malinko? Popravdě se mi nestalo, že bych do chleba nedala sůl, tak netuším, jak to může chutnat. Ale pokud jste zvyklá, tak to asi není problém. Myslím, že Vám chleba bez soli bude pracovat trochu rychleji
Objevte podobné kurzy
Téma: Kurzy vaření · Dárky pro muže · Dárky pro ženy · Dárky pro babičku · Dárky pro maminku · Dárky pro kamarádku · Dárky pro přítele · Dárky pro přítelkyni
Kategorie: Kreativita · Zdraví & fitness · Děti & maminky
1 kurz
Ahoj, jmenuji se Pavla Machová a pečení kvasového chleba se věnuji více než 6 let. Moje pečení začalo celkem nevinně. Přemluvil mě k tomu manžel. Mně se do pečení vůbec nechtělo. Nikdy to nebylo moje hobby, přesto jsem to tedy zkusila. Bohužel moje začátky byly více než děsivé. Chtěla jsem to pokořit a nevzdala jsem se. A ono se to vyplatilo.
Dnes peču s obrovskou radostí a vždy se těším z toho, když někoho mohu domácím chlebem pohostit. Protože vím, že to nemusí být vždy jednoduché, rozhodla jsem se vám předat svoje znalosti a zkušenosti, aby se pro vás pečení stalo radostí a hrou, stejně jako pro mne. Upéct skvělý chleba zvládne každý. Chce to jen trochu času, chuť naučit se něco nového a mít trochu té trpělivosti.
Ano. Pouze v případě platby bankovním převodem je třeba počítat se zpožděním 1 - 3 dny. Z tohoto důvodu doporučujeme úhradu kartou nebo online převodem.
V případě pořízení kompletního kurzu získáváte okamžitě všechny lekce naráz a můžete si je procházet bez jakéhokoliv omezení.
Ne, to bohužel není možné z bezpečnostních důvodů. K prohlížení lekcí kurzu je nutné připojení k internetu.
Ano. Zvolte ve svém profilu na www.kurzyproradost.cz/ucet/zmenit-udaje v poli "Stát" Slovensko (případně jinou zemi). Pak uvidíte ceny na webu v eurech a v eurech můžete i platit.
Všechny naše kurzy obsahují neplacené a placené lekce. Tento kurz obsahuje 4 lekce zdarma a 22 lekcí placených.
Naše 100% garance vrácení peněz znamená, že pokud zakoupený kurz nesplní vaše očekávání, vrátíme vám vaši platbu ze kurz zpět. Nemusíte nám vůbec nic vysvětlovat, stačí nám napsat nebo zavolat. Tuto garanci můžete využít do patnácti dnů od zakoupení kurzu.
Ludmila Fliegelová 186 ×Účastníků kurzu
Anna Bednářová 3 109 ×Účastníků kurzu
Goran Jozić 1 333 ×Účastníků kurzu
Lenka Chudomelová 6 371 ×Účastníků kurzu
Radek Pálka 2 481 ×Účastníků kurzu
Eva Dlouhá 5 047 ×Účastníků kurzu
Šon Chung a Monika Brýdová 1 727 ×Účastníků kurzu
Zdeňka Michnová 15 712 ×Účastníků kurzu
Ilona Dostálová 3 017 ×Účastníků kurzu
Lea Pecháčková 8 ×Účastníků kurzu
Všechny naše kurzy obsahují neplacenou a placenou část.
Vstup do kurzu je vždy zdarma a nikdy nezavazuje k nákupu.
U placených částí vždy platí 100% záruka vrácení peněz.
Naše kurzy můžete přehrávat kdykoliv na PC, mobilu i tabletu.
Helena Brichtová
3.5.2024
Dobrý den, kurz jsem si koupila, jelikož už se dlouho pokouším o kvasový chléb a nedaří se mi. V kursu je vše velmi pěkně a podrobně popsáno, pilně jsem se podle Vás řídila, ale opět se mi chléb nevydařil. Snad byl překynutý anebo nedokynutý?? Nevím, čím to může být, chleba byl takový těžký... Můžete poradit? Díky!
Pavla Machová
Dobrý den, děkuji za váš komentář, pokud se chleba rozjel po vyklopení, byl překynutý, pak už se většinou moc v troubě nezvedne a je placatějsi. Naopak špatně nakynutý čili nedostatečně může skutečně způsobit, že je chleba těžký a nenadýchaný, taky může být slabý kvas. Nemáte náhodou fotografii na řezu?
Helena Brichtová
Děkuji. Fotku, bohužel nemám. Ale podle testu mi připadalo těsto překynuté, tak jsem podle instrukcí znovu stočila a nechala 3/4 hod. ještě kynout. Možná jsem udělala i chybu v tom, že jsem těsto nechala kynout za oknem na slunci? Budu dále zkoušet!!!
Pavla Machová
To slunce může být ono, kvas potřebuje čas. Teplo ano, ale ne přímé. Jinak určitě zkousejte a kdybyste potřebovala ještě s něčím pomoci, neváhejte se ozvat